Podcast om kost og livsstil

Om podcastserien

Vælg din favorit podcast-udbyder og hør podcasten om kost og livsstil

Artikel udgivet den 07-10-2021

Velkommen til denne podcastserie hvor vi sætter fokus på, hvilken betydning kost og livsstil spiller, når man lever med IBD. For betyder kosten noget, når man lever med en inflammatorisk tarmsygdom (IBD) som fx Crohns sygdom eller colitis ulcerosa? Og er der nogle former for kost, der kan have en negativ påvirkning på sygdommen? Faktisk er det sådan, at to tredjedele af alle patienter med IBD mærker, at kosten har en betydelig påvirkning på deres tarm.

Vælg din favorit podcast-udbyder og hør podcasten om kost og livsstil:

Afsnit 1: Om inflammatoriske tarmsygdomme, kost, genetik og miljø

Der er ingen tvivl om, at kosten spiller en betydelig rolle, når man lever med IBD, og overlæge Christian Lodbjerg Hvas deler her ud af sin store viden om sygdommen.

Få blandt andet svaret på, hvorfor nogle mennesker får inflammatoriske tarmsygdomme. Vi kan afsløre, at det ikke bare handler om kost, men i lige så høj grad om genetik og miljø.

Find Christian Lodbjerg Hvas’ nye bog her: https://www.saxo.com/dk/tarmen_christian-lodberg-hvas_haeftet_9788772190716

Læs mere om kost og IBD på https://altomkost.dk/ og hør mere i podcasten her:

Afsnit 2: VITAMINER OG MINERALER VED IBD

I dette afsnit kan du høre meget mere om, hvordan behovet for tilskud og vitaminer har indflydelse på kroniske tarmsygdomme som fx IBD. Overlæge Christian Hvas deler endnu en gang ud af sin store viden inden for området, og han giver blandt andet et indblik i den nyeste forskning om B1 vitaminkuren. 

Du får i dette afsnit også svar på hvilke symptomer du skal holde særligt øje med, og hvilke specifikke vitaminer og mineraler der er vigtige, når man har IBD. Lyt med her.

Afsnit 3: TARMBAKTERIER, PROBIOTIKA OG FÆCESTRANSPLANTATIONER

Hvorfor har personer med IBD et anderledes tarmbillede? Og kan man gøre noget for at ændre det? Dét og meget mere får du svaret på i dette afsnit, når overlæge Christian Hvas stiller skarpt på både tarmbakterier, probiotika og fæcestransplantationer.

Vidste du fx, at vores tyktarm er fyldt med en masse mikroorganismer, der i et sammensat økosystem er med til at holde os i live? Disse fredelige indbyggere hjælper os blandt andet med at opretholde en normal tarmfunktion, men har man IBD, opstår der en immunreaktion mod disse vigtige tarmbakterier. Immunsystemet opfatter bakterierne som farlige og slår dem derfor ihjel – og det giver en forstyrret tarmbakteriebalance.

Lyt med og bliv blandet andet klogere på, om fæcestransplantationer måske kan være vejen frem.

Afsnit 4: DIÆTER OG KOSTPLANER

Har du nogensinde spekuleret over, om der findes en særlig effektiv diæt, man bør følge, når man har IBD? Og ved du, hvad forskellen på diæter og kostformer er? Hvornår kan man forvente, at virkningen af en diæt eller kostændring træder i kraft, og hvordan skal man forholde sig til diæter som blandt andet stenalderkost og Low FODMAP?

Spørgsmålene er mange, og i dette afsnit har vi endnu en gang inviteret overlæge Christian Hvas i studiet, så han kan hjælpe os med at komme til bunds i dem. Lyt med og få blandt andet Christian Hvas’ faglige vurdering af et udpluk af de mange diæter, der florerer blandt de kostinteresserede danskere.

Find Christians Hvas’ nye bog her: https://www.saxo.com/dk/tarmen_christian-lodberg-hvas_haeftet_9788772190716

Læs mere om kost og IBD på https://altomkost.dk/ eller besøg https://levmedibd.dk/

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon